MovingDot ondersteunt de Schipholsector met duurzaam taxiën

Schiphol en partners zijn gestart met vervolgproeven duurzaam taxiën. Op 6 december 2022 taxiede een vliegtuig vanaf Schiphol-Centrum naar een platform nabij de Zwanenburgbaan, zonder dat de vliegtuigmotoren draaiden. Dit werd mogelijk gemaakt door gebruik te maken van een TaxiBot, een semi-robotisch taxisysteem. Het doel van deze manier van taxiën is het verminderen van het brandstofverbruik en daarmee de uitstoot van CO2, stikstof en ultrafijnstof.

Schiphol streeft samen met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), KLM, Transavia, Corendon Dutch Airlines, TUIfly en grondafhandelingsbedrijven dnata , Swissport, Viggo, KLM Ground Services en TaxiBot- aanbieder Smart Airport naar duurzaam taxiën op de luchthaven in 2030 Systemen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteunt het initiatief. De tests maken deel uit van Europese initiatieven in het kader van het ALBATROSS-consortium en zijn opvolger: HERON. Deze subsidieprojecten hebben tot doel de luchtvaart duurzamer te maken.

Eerder dit jaar heeft Schiphol Airport twee TaxiBot -systemen aangeschaft. Deze TaxiBots zullen worden ingezet om zoveel mogelijk ervaring op te doen met duurzaam taxiën. MovingDot wordt door Schiphol Airport ingehuurd om het operationele gebruik van de TaxiBots te beheren en om administratieve ondersteuning te bieden in het programma duurzaam taxiën. We zijn er trots op dat we samen met alle sectorpartners kunnen werken aan een groene luchtvaart.

Klik hier voor het persbericht.

MovingDot experts