Op verzoek van de Commissie Regionaal Overleg (CRO) van de luchthaven Rotterdam heeft MovingDot een “Afwegingskader” ontwikkeld waarmee hinderbeperkende maatregelen beoordeeld kunnen worden. In de CRO vergadering van maart 2024 is het MovingDot afwegingskader formeel opgenomen in de werkprocessen van de commissie.

"Appels met peren vergelijken"
De werking en de hinderbeperkende effecten van een mogelijke maatregel zijn zeer divers. Bovendien is de ervaring van hinder ook persoonlijk en subjectief. Een afwegingskader is daarom bedoeld om voor een gedragen keuze “appels en peren te vergelijken”, ofwel als multi-criteria analyse waarmee een keuze voor of tegen een maatregel onderbouwd en uitgelegd kan worden.

Het afwegingskader structureert objectieve versus subjectieve maten en plaatst kwalitatieve naast kwantitatieve informatie. Daarmee helpt het in de uitvoering en interpretatie van metingen en berekeningen tot aan het identificeren van de waardering voor een mogelijke maatregel.

Ook als checklist
In de samenwerking met de CRO Rotterdam is gebleken dat het kader ook als ‘checklist’ gebruikt kan worden in het ontwikkelproces vanaf de eerste ideevorming tot aan de definitieve voorkeur voor hinderbeperking. Daarbij kunnen onder andere samenhang en prioriteiten worden aangebracht in de informatie die gedurende het proces wordt vergaard.

Voor de CRO Rotterdam is een case uit de praktijk in het kader geplaatst en zijn specifieke criteria geëvalueerd om tot een advies te komen.

Tot slot, een afwegingskader gebruiken leidt niet vanzelf tot een keuze voor of tegen mogelijke hinderbeperkende maatregelen. Het ondersteunt echter wel het keuzeproces door structurering en objectivering. Het helpt door de samenhang van feitelijke informatie te bewaken en overzicht te bieden, voor een onderwerp – hinderbeperking – dat zowel technisch complex, als maatschappelijk uitdagend is.

Voor de duurzame ontwikkeling van een luchthaven is het verminderen van de geluidhinder van groot belang. De stijgende vraag naar de diensten van de luchtvaart gaat hand in hand met het belang van het verbeteren van de leefkwaliteit in de omgeving van de luchthaven.

Image by Bryan Tong Minh